Ronneby 2017.

Kort ved Vilshult

 
     
   

https://www.blekingetrafiken.se/din-resa/skargardstrafik/#ronneby-skargard

0457-617570 turistkontoret

Trafikupplysning 0455-569 00 är öppen vardagar mellan 6-21 och helger 9-18. 

Bryggan ”Ronneby centrum” ligger cirka fem minuters promenad från torget. Följ ån och Strandgatan i sydöstlig riktning till rondellen. Vid rondellen går du över järnvägsövergången och strax är du framme vid bryggan.

Kontakt
Turistinformationen 

 

 
     
     
   

I 1864 blev det meste af Ronneby hærget af en stor brand. Ved genopbygningen blev byens centrum anlagt på ny med retvinklede gader. Kun Bergslagen-kvarteret klarede sig fri af branden, hvor man kan opleve de krogede brostensbelagte gader og fine velbevarede træhuse fra 1700-tallet.

I dag er Bergslagen-kvarteret Ronnebys kulturcentrum. Her kan man besøge en af Sydsveriges største kunsthaller, hvor der udover skiftende udstillinger også er arrangementer som koncerter, teaterforestillinger, debatter mv. (adr. Kallingevägen 3). Det er forøvrigt et godt sted at spise frokost. I samme område finder man Ronneby Teater, hjemstavnsmuseet Möllebackagården (adr. Möllebacksgatan 10) og urtehaven Mor Oliviagården (adr. Kvarnplan 2) fra 1700-tallet med en lille have med lægeplanter, skulpturer og ind imellem kunstudstillinger.

 

Ronneby Brunnspark

Gennem mere end 200 år var Ronneby berømt for sit kurbad. Velstillede kurgæster fra hele Norden strømmede hertil for at drikke jernholdigt kildevand og promenere i den smukke natur. Man mente nemlig, at kildernes vand havde en helbredende virkning bl.a. mod engelsk syge. I slutningen af 1800-tallet blev parken Ronneby Brunn anlagt af den danske landskabsarkitekt Henrik August Flindt.

En af datidens berømte kilder ligger i den nuværende Ronneby Brunnspark et par km syd for centrum. Brunnsparken er i dag en af Blekinges smukke perler med majestætiske løvtræer, gangstier, fine gamle pavillioner og smukke nu nedlagte kurhoteller. I parken findes flere temahaver bl.a. et rhododendron-bjerg, en dufthave med mere end 700 planter og 50 forskellige arter duftende vækster, en japansk have og en stor rosenhave, kaldet "Tusen rosers trädgärd". Desuden rummer parken det store friluftsbad Ronneby Brunnsbad, en golfbane, flere tennisbaner og store områder til leg og afslapning.

Ronnebys Historie

En af de væsentligste begivenheder i Ronnebys historie er blodbadet den 4. september 1564, hvor en stor svensk hærstyrke med den svenske konge Erik 14. i spidsen stormede byen og dræbte alle indbyggere - børn, kvinder og mænd - omkring 2.000 personer. Den svenske hærstyrke under kongens ledelse bestod overvejende af tyske knægte (lejesoldater). Soldaterne stormede og indtog byen kl. 7 om morgenen efter at den var skudt i brand, hvorefter myrderierne begyndte. Det var Skandinaviens største enkeltstående massakre på en sagesløs civilbefolkning.

Blekinge - og Ronneby - var dansk, og i 1563 havde den danske konge Frederik 2. besluttet at erobre Sverige for at genskabe Kalmarunionen (1397-1523), som brød sammen i 1523. Krigen mellem Danmark og Sverige gik hårdt ud over befolkningen i grænseområderne. Efter syv års krig blev der indgået fred, men uden at grænserne blev flyttet.

I 1658 blev Ronneby svensk, og byen gik mod svære tider. I 1680 anlagde den svenske konge Karl 11. flådebasen Karlskrona, ca. 20 km øst for Ronneby. Befolkningen i Ronneby blev beordret til at flytte med til den nye by. I løbet af 1700-tallet vendte handel og håndværk tilbage til Ronneby og industrien begyndte at spire. I samme periode opdagede man en jernholdig kilde, som skulle få stor betydning for byen.